Afvalophaling faalt

Deze week wijst de Stad Antwerpen nog maar eens op haar falend beleid rond afvalophaling. Over een afstand van 250m liggen in de Columbiastraat, ter hoogte van de Canadablokken maar liefst 40 “afgewezen” PMD-zakken. Maar ook in de Canadalaan, Tampicoplein en Santiagostraat rond de Canadablokken en aan de Langblokken liggen opvallend veel blauwe zakken. Sinds de afvalophaling van dinsdag 12 november 2019 zijn ze daar achtergelaten met een verduidelijkende sticker op…

AFVAL GEWEIGERD

U bood uw afval op de verkeerde dag aan. Check uw afvalkalender.

Vermijd een boete en bied uw afval op de juiste dag aan.

Het is uiteraard niet makkelijk. Neem je het foutief aangeboden afval gewoon mee op de ophalingsdag, dan blijft het probleem uiteraard gewoon bestaan of wordt het nog groter. Maar laat je het liggen zoals nu, dan krijg je een straatbeeld dat het falende beleid alleen maar aantoont en uitnodigt tot echt sluikstort. Zo is te zien dat er nu ook allerlei andere zakken en materialen bij de zakken worden bijgezet. En de zakken worden door mens en dier opengewerkt met rondzwervende blikjes, flacons en brikken in de hele omgeving.

In elk geval: alle beloften ten spijt over het inzetten van drones en camera’s in sorteerstraatjes, de Stad Antwerpen slaagt er (samen met sociale woonmaatschappij Woonhaven) duidelijk niet in om de mensen in de Canadablokken duidelijk te maken hoe de afvalophaling werkt en ook de afvalkalender wordt duidelijk niet gebruikt.

Als Bewonersgroep Luchtbal Noord hebben we het afval (dat er nu al 4 dagen ligt) vandaag online aangemeld voor ophaling als “sluikstort”.

Verder hebben we nog wel wat ideeën rond sensibilisering (in alle hallen de ophaalkalender een opvallende duidelijke plaats geven, de avond voor ophaling mensen laten rondlopen om fout-zetters aan te spreken) en controle. Hopelijk wil de Stad Antwerpen samen met ons zoeken naar effectievere methodes om dit probleem op te lossen dan louter het plakken van een sticker.

2 reacties op “Afvalophaling faalt”

  1. daar moet dringend iets aan gedaan worden wij als vrijwilligers worden deze toestand ook beu . alle weken lichter er vuiligheid aan het wit blokje manschesterlaan zo als matrassen kasten zetels ga zo maar verder ; nooit heb ik hier controle gezien waarom ?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.