Blokaanpak Canadablokken

In het besluit van 8 juli 2019 van het districtscollege Antwerpen lezen we…

De ‘Blokaanpak Canadablokken Luchtbal’ werd opgestart in 2018 en is een samenwerking tussen lokale politie, Woonhaven en de dienst stadstoezicht van de stad Antwerpen. Bewoners geven tijdens een startmoment de voornaamste knelpunten aan en denken mee na over oplossingen. Concrete realisaties van het project zijn onder andere een betere toegangsbeveiliging tot de woonblokken, sluikstortacties, plaatsing extra camera’s, investeringen in verlichting, poetsacties… .

Binnen het thema “Kwalitatieve Woonomgeving” wordt een fotoproject uitgewerkt met bewoners om de toegangen tot het binnenplein aangenamer te maken. Daarnaast stelt de dienst “Maatschappelijke Veiligheid” een budget van 30.000 euro ter beschikking voor het vergroenen en verlevendigen van de twee binnengebieden. Het district wil daarnaast ook de speeltuin in het noordelijke binnengebied vernieuwen. Door de handen in elkaar te slaan kunnen met een beperkt budget twee zones in de binnengebieden heraangelegd worden. In het noordelijk gedeelte wordt de speeltuin volledig vernieuwd. De muur die voor een onveilig gevoel zorgt bij de bewoners maakt plaats voor aangename, open plek. De speeltuin wordt vernieuwd. In het zuidelijk gedeelte wordt een groene picknick plek aangelegd op de binnenplaats.

Wat we in 2019 al zagen gerealiseerd worden, is de picknick plek achter Sociaal Centrum Luchtbal (zuidelijk binnengebied van de Canadablokken). Er werden ook houten zitmeubels bijgeplaatst in het noordelijk binnengebied naast de speeltuin.

Ook het fotoproject werd gerealiseerd met kleurrijke en mooie foto’s in de toegangen tot het binnenplein. Hier en daar lijkt er wel een foto te ontbreken of reeds gevandaliseerd te zijn.

Her en der werden ook al de hoge betonnen muren verwijderd zodat er een open zicht ontstaat. De verlaging van enkele muren waarvan sprake is waardoor er wel lagere zitmuurtjes over zouden blijven, lijken nog niet gerealiseerd. En ook de vergroening van de overblijvende boomspiegels zal waarschijnlijk nog moeten gebeuren.

Ook de speeltuin lijkt nog niet aangepakt dit jaar. De speelzone is nog niet met een valdempende rubbervloer voorzien en er zullen ook nog vijf houten speeltoestellen geplaatst worden. Er komen twee schommels, een veerfiguur, een speelhuisje met glijbaan en een taludglijbaan aan de keerwand.

Zoals uit deze foto blijkt, is ook het einddoel van de “blokaanpak” nog niet bereikt op vlak van sluikstort. Ondanks het feit dat er al zichtbare en niet-zichtbare controles waren, blijft het fout buitengezet afval en sluikstort een ware plaag rondom de Canadablokken. Dikwijls is het rondom deze woonblokken meerdere dagen een stort, ook wanneer de vuilkar nog maar net gepasseerd is.

Ook de troosteloze trap naar de verwaarloosde fietsenstalling in het noordelijk binnengebied blijft een spijtige zaak. Dit is zeker geen meerwaarde voor het uitzicht en vraag is waarom er niet aan een structurele oplossing hiervoor gewerkt wordt.

Ook blijft het spijtig dat Hondurasstraat 1 blijkbaar niet verhuurd geraakt voor de huidige prijs. Het is zeker een goede zaak dat er ondertussen een schoonheidssalon zijn intrek vond in het pand daar recht tegenover. Dit is zeker een meerwaarde voor de buurt!

Ondanks de gerealiseerde stappen voorwaarts, lijkt een volgehouden blokaanpak voor de Canadablokken dus zeker noodzakelijk. Het lijkt belangrijk om hier een goede, werkende aanpak te vinden. Veel andere blokken op Luchtbal zoals LUCA1 (en binnenkort LUCA2), LUNO, Brooklyn, Langblokken, Generaal Simonds & Manchester lijken immers met dezelfde noden te kampen. Vooral omtrent kwalitatief openbaar domein, veiligheidsgevoel, foutparkeren (op trottoirs) en netheid is er ook in 2020 zeker nog verbetering mogelijk!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.