Bewonersbrief over de sorteerstraatjes

We vroegen op maandag 28 oktober 2019 informatie bij de Stad Antwerpen op over de niet-afgewerkte sorteerstraatjes in de wijk Luchtbal…

Beste,

We lazen een paar weekends geleden in de krant dat de sorteerstraatjes nu toch duurder blijken te zijn dan ophaling door de vuilkar. En dat sluikstort en misbruik schering en inslag zijn in de buurt ervan. We blijven dus erg tevreden dat op Luchtbal Noord het werken met enkel sorteerstraatjes op het laatste nippertje afgeblazen werd. En zijn blij dat de mensen van de vuilkar hun werk mogen blijven doen.

Wel vragen we ons nu af:

1a) Zullen de 2 halfafgewerkte sorteerstraatjes in Argentiniëlaan en Glasgowstraat (zie foto’s in bijlage) er zo blijven bijliggen? Of worden die afgewerkt? Of terug verwijderd?

1b) Binnen welke termijn is dat gepland?

2) Zijn er nog sluikstortcontroles en -acties gepland in de wijk Luchtbal (Noord)? De opkuis na melding of proactief is zeker ok. Maar naar ons aanvoelen is het ook nodig om op bepaalde plaatsen (ophaalpunt over Dublinstraat 2 bvb, hoek Belfaststraat-Manchesterlaan bvb) handhavend op te treden zodat zij die in de fout gaan geïnformeerd of zelfs bestraft worden… Er wordt immers het verkeerde buitengezet (op dag van ophaling) en heel dikwijls ook gewoon gesluikstort.

Vriendelijke groeten en alvast bedankt,

Bewonersgroep Luchtbal Noord

Op 3 december 2019 ontvingen we volgend antwoord van de Stad Antwerpen…

Geachte heer De Cock,

Ik heb uw vraag over de verdere uitrol van de sorteerstraatjes en het sluikstort in de buurt van wijk Luchtbal goed ontvangen.

Zoals u weet hebben we afgelopen maanden werk gemaakt van een grondige analyse van het systeem van de sorteerstraatjes. Hiervoor werden niet alleen technische en financiële rapporten opgesteld, maar vroegen we ook naar de ervaring en mening van de gebruikers.

Mag ik wel even rechtzetten dat het niet correct is dat sorteerstraten duurder zijn dan de klassieke afvalophaling.

In de pers kon u al vernemen dat de stad besloten heeft om het systeem momenteel niet verder uit te breiden. Wel zetten we ons in om de huidige sorteerstraten te verbeteren.

Binnenkort zal u een bewonersbrief ontvangen waarin er toegelicht wordt welke aanpak de komende maanden wordt gehanteerd. Ik kan u al meegeven dat de niet afgewerkte sorteerstraten, waar die ook zijn, niet in deze staat zullen blijven. Afhankelijk van de regio zullen ze afgewerkt of verwijderd worden..

Wij zijn er verder van op de hoogte dat er een probleem is met foutief aangeboden huisvuil. De dienst van Stadstoezicht wordt hiervoor ingeschakeld in functie van opvolging en handhaving.

Ik kan u al meegeven dat er al acties lopen op Luchtbal, waar de problematiek op dit moment ook zeer aanwezig is.

Komende maanden zullen deze acties in verschillende regio’s herhaald worden.

Met vriendelijke groet,

Fons Duchateau

Schepen voor wonen, patrimonium, stads- en buurtonderhoud, groen, dierenwelzijn en gezondheids- en seniorenzorg | voorzitter AG VESPA

Het is dus nog even wachten op een bewonersbrief van de Stad Antwerpen die hopelijk verduidelijking brengt voor onze buurt over de niet-afgewerkte sorteerstraatjes…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.