Waarde van het Bermenlandschap voor Luchtbal

In de zitting van 21 februari 2020 werd door het college van burgemeester en schepenen van de Stad Antwerpen de Deelopdracht voor het ontwerpen van Ringpark Groenendaal goedgekeurd. Dit wil zeggen dat er opnieuw zal nagedacht worden over hoe bij de Oosterweelwerken onze leefomgeving verbeterd kan worden.

Voor het vroegere deel van “Team Noord” (dat tijdens overdering tussen Merksem en Luchtbal aan het werk was) lezen we:

Het conceptontwerp voor de Projectcluster Ringpark Groenendaal werd uitgewerkt door team Noord. Het gaat om twee geselecteerde projecten: het bermenlandschap langs de verlaagde R1 Noord en de overkapping Stationsomgeving Luchtbal. Het conceptontwerp is in tussentijd nog gewijzigd ten gevolge van het voorkeursontwerp Oosterweelverbinding. Het knooppunt Groenendaallaan werd via ‘scrumsessies’ met alle partijen herontworpen waarbij de op- en afritten op één kruispunt gebundeld worden op een half verdiepte Groenendaallaan. Daardoor komt er ruimte vrij voor een geleidelijk glooiend landschap en wordt het mogelijk om het Ringpark via een Ringparkbrug over de Groenendaallaan te brengen in plaats van eronder via de in de vorige fase voorgestelde parktunnel. De tram blijft in het midden van de Groenendaallaan liggen, maar fiets- en voetpaden gaan via het Ringpark en worden zo losgekoppeld van de op- en afritten.

Het Ringpark Groenendaal is enerzijds een grote groene overkapping ter hoogte van het station Luchtbal als centrale ontmoetingsplek tussen Luchtbal en Merksem. Het is anderzijds ook een ambitieus bermenlandschap dat de leefbaarheid (of vlak van lucht, geluid en water) van de naastliggende wijk van Merksem moet verbeteren en de groen- en programmavragen van de omgeving een plek moet geven. Vlotte en veilige verbindingen door het gebied staan centraal.

Ook de stationsomgeving Luchtbal grenst aan de Projectcontour van het Ringpark Groenendaal, er zal dus een wisselwerking zijn met de Ringstudie Multimodale Knopen.

Belangrijkste vermeldingen zijn dus voor de kap rond Station Luchtbal en een Ringparkbrug over de Groenendaallaan. Wat wel vreemd is, is dat in dit bestek staat dat het ambitieuze bermenlandschap de leefbaarheid (op vlak van lucht, geluid en water) in Merksem moet verbeteren. Hopelijk wordt Luchtbal daarbij niet vergeten!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.