Leefbaarheid Luchtbal

We schreven als Bewonersgroep Luchtbal Noord op 3 december 2019 een brief naar

Schepen voor wonen, patrimonium, stads- en buurtonderhoud, groen, dierenwelzijn en gezondheids- en seniorenzorg, Voorzitter van AG VESPA, Voorzitter van Woonhaven Fons Duchateau
Schepen voor sociale zaken, armoedebestrijding, samenlevingsopbouw, sociale economie, leefmilieu en erediensten Tom Meeuws
Schepen voor haven, stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder

Gisteren (dinsdag 7 januari 2020) ontvingen we via mail van schepen Duchateau volgend antwoord:

Geachte leden van Bewonersgroep Luchtbal Noord,

Ik las aandachtig uw schrijven van 3 december jl.

In haar ontwerpen vraag Woonhaven aan de ontwerpers om steeds de ambities die voor een gebied/wijk gelden gestalte te geven in het ontwerp. 

In samenwerking met de verschillende stadsdiensten (diensten van de Stadsbouwmeester, Welstandscommissie, vergunningen,…) wordt zo goed als mogelijk rekening gehouden met de bezorgdheden zoals door u geformuleerd (o.a. naar parkeervoorzieningen,  groen,…).

In de afgelopen jaren heeft Woonhaven ook een aantal sociale huurwoningen in de wijk Luchtbal verkocht.  We zijn ons er van bewust dat een spreiding en betere mix van privé- en sociale woningen een goede zaak is.  In de toekomst zullen de verschillende projecten die met de overkapping van de ring te maken hebben ook voor Luchtbal een aantal opportuniteiten geven naar mix, handelsactiviteiten en dergelijke meer.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Fons Duchateau 

Schepen voor wonen, patrimonium, stads- en buurtonderhoud, groen, dierenwelzijn en gezondheids- en seniorenzorg voorzitter AG VESPA

Op onze vraag om bij de herinrichting van Project Generaal Simonds ook privéwoningen te voorzien om zo te komen tot een spreiding en betere mix met de sociale woningen wordt dus niet ingegaan.

Wel noteren we in elk geval de belofte dat in samenwerking met de verschillende stadsdiensten (diensten van de Stadsbouwmeester, Welstandscommissie, vergunningen,…) zo goed als mogelijk zal rekening gehouden worden met de bezorgdheden die door ons geformuleerd zijn (o.a. naar parkeervoorzieningen,  groen,…).

Ook de belofte dat in de toekomst de verschillende projecten die met de overkapping van de ring te maken hebben ook voor Luchtbal een aantal opportuniteiten zullen geven naar mix, handelsactiviteiten en dergelijke meer hebben we genoteerd en zullen we verder opvolgen.

In het “Over De Ring”-traject van de intendant hebben we immers ook al gesteld dat een groot deel van de huidige open ruimte in eigendom is van de sociale woningmaatschappij Woonhaven (Sintelbaan, Tampicopark, terreinen tussen de Venezuela-Torenblokken en Noorderlaan, …). De terreinen die momenteel in eigendom zijn van Stad Antwerpen zijn momenteel beperkt en vervullen momenteel al een belangrijke functie als park (Squarepark) of ontspanningsterrein (voetbalvelden aan de Generaal Simondslaan, Buurthuis Uilenspiegel en Sporthal Luchtbal).

We blijven er dus op hameren dat verdichten in onze wijk enkel kan/mag na het creëren van bijkomende groene ruimte of gemeenschapsruimte. Ook wanneer de Ring uitgebreid overkapt zou worden, vinden we groene ruimte en ontspanningsruimte binnen onze wijk een noodzaak vinden. Het kan geenszins de bedoeling zijn dat we als wijkbewoners voor groen enkel in de Oude Landen of het toekomstige Ringpark Groenendaal terecht kunnen. Ook voor sport en spel moet er nog ruimte blijven in de wijk, dus niet enkel op de overkapping of op de Havanasite.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.